12 Ağustos 2019 Pazartesi

Temperli Cam Nasıl Yapılır

Temperli Cam Nasıl olmalı


Temperli cam ne demek diye soracak olursanız; genel olarak güvenli cam anlamına gelir. Normal camlardan daha güvenli bir yapıya sahiptir. Temperlenmiş yani güçlendirilmiş cam, güvenlik camı olarak gerekli bölgelerde kullanılır. Normal bir cam kırıldığında küçüklü büyüklü ve keskin parçalara ayrılarak ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Temperli camlar ise kırılmaya daha dayanıklıdır. Oldu ki bir şekilde kırıldı ise de küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılır. Bu özelliği ile de tehlikeli bir durumla karşılaşma olasılığı en aza indirgenmiş olur. Normal camlardan yapısal olarak 5 kat daha kalındır. Aynı zamanda diğer camlara göre ısıya çok daha dayanıklıdır.

Temperli Cam Üretimi Nasıl Yapılır?

Camların temperli cam olabilmesi için temperleme işlemi uygulanır. Bu işlem için öncelikle özel ısıtma sistemleri ile camların yüksek bir sıcaklığa ulaşması sağlanır. Isı değeri 600 ila 650 °C’ye geldiğinde ani olarak hava ile soğutulur. Sıcaklığın birden bire azaltılması sonucunda cam yüzeyi sertleşir. Cam yüzeyinin öncelikle dış kısımları daha sonra iç kısımlarının soğuması ile birlikte camın iç kısımda çekme adı verilen gerilmeler meydana gelir. Camlar bu işlemlerden geçtikten sonra kesme, talaşlama ve benzeri herhangi bir uygulama yapılmaz. Ani olarak ısıtılıp soğutma işlemleri sırasında camın hacminde, renginde veya kimyasal yapısında bir değişiklik meydana gelmez.

Temperli Camların Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Temperlenmiş güvenlik camları 300 °C’lik ısıl şoka dayanıklı bir yapıya sahip olurken, normal camlar 40 °C’lik bir ısıl şoka maruz kalması ile birlikte anında kırılır. Temperli camların mekanik test ve onayı için Yüksekten Bilye Düşürme adı verilen deney yapılır. Bu deney sırasında normal cam ile temperlenmiş cama farklı yüksekliklerden aynı ağırlıktaki çelik bilyeler atılır. Kırılma noktaları belirlenir. Bu sayede normal cama göre daha dayanıklı oluşu ispatlanmış ve onaylanmış olur. Binaların dış cephesinde ve fırın kapaklarında, tabaklarda, cam tepsilerde, araba camlarında, cam korkuluklarda, cam mobilyalarda, sehpa ve cam masalarda, duşakabin ve küvet camlarında ve daha çok sayıda kullanım alanı bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder