5 Ağustos 2019 Pazartesi

Cam İşleme Nasıl Yapılır

Cam İşleme Nasıl Yapılır

Çevremizde görmüş olduğumuz pek çok üründe cam kullanıldığını görebiliriz. Cam, sıvı olan saydam veya yarı saydam bir maddedir. Sert ile kırılgan şekli sayesinde antik çağlardan beri pek çok eşyanın yapılmasında kullanılmıştır. Camın ana maddesi kumda en fazla bulunan silisyumdur. Bu sebeple camın ana maddesi kum olarak bilinmektedir. Soda ve kireç ise diğer maddelerdir.

Cam Çeşitleri, Özellikleri ve Yapımı

Camın, doğal ve insan yapımı olmak üzere 2 çeşidi vardır. Cam işleme sanatı 2 şekilde gerçekleşir. Birincisi camın şeklen işlenmesidir. İkincisi ise cam eşyanın üstüne boya ile desen işlenmesidir. Camın şeklen işlenmesi sıra dışı olduğu gibi sihirli bir sanat dalını andırır. Bu sanat dalı ile hem kullanım amaçlı hem de süs ve dekorasyon amaçlı birden fazla ürünün imalatı yapılmaktadır. Bu alanda kullanılmakta olan en eski teknik kaplama tekniğidir. Üfleme tekniği, daha önce hazırlanmış olan kalıba dökülen camın donduktan sonra kalıptan çıkarılması tekniğidir. Vitray ise cam eşyanın üzerine boya ile desen işlenmesi biçiminde olan cam işleme sanatıdır.

Kalıp İçi Cam Şekillendirme Yöntemi

Diğer adıyla fırında şekillendirme tekniği olan kalıp içi cam şekillendirme tekniği, seramik ve heykelle önemli benzerliklere sahip bir tekniktir. Bu teknik elde şekillendirme yöntemi sayesinde yapılmaktadır. Uygulamada ilk başta cam heykelin kilden modeli hazırlanmaktadır. Ardından cam parçaları kalıba yerleştirilerek yaklaşık 840 derecede fırınlanır. Bu şekilde camın kalıp içinde eriyerek istenilen modelin şeklini alması sağlanmaktadır. Fırınlama süresi, camın kalınlığına göre 1-2 hafta kadar sürebilir. Cam soğuduktan sonra kalıp kırılır ve cam heykel temizlenir. Dış yüzeyi parlatılır ardından cama son şekil verilir.

Cam Boncuk Yapımı

Cam üretiminin en alımlı şekillerinden biri cam boncuk yapımıdır. Halk sanatı olarak bilinen cam boncuklar, küçük fırınlarda üretilmektedir. Cam odun ateşinde yumuşatılmaktadır. Boncuklar ise elle kullanılan son derece kolay birkaç aletle türlü formlar verilerek üretimi yapılır. Cam boncuk üretiminde kullanılan teknikler, fırının odun ile yakılması birde cam üretiminin özellikleri yaklaşık olarak 3000 yıllık bir geçmişe dayanmaktadır. Günümüzde yapılan boncuklar, geçmişteki ürünlerden çok az farklılık gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder